Janneke Paalhaar, coördinator Agroforestry Netwerk Overijssel

Het aanplanten van nuttige bomen en struiken heeft vele voordelen, dat horen we vaak. Maar om de kansen en de potentie van agroforestry goed te benutten is een doordacht ontwerp en inpassing in het landschap van groot belang. Een goed ontworpen voederhaag bijvoorbeeld, kan wel degelijk bijdragen aan dierwelzijn, koolstofvastlegging, klimaatadaptatie en optimale benutting van nutriënten.

In het rapport dat de WUR onlangs heeft gepubliceerd (zie rapport) wordt beschreven welke keuzes belangrijk zijn voordat je overgaat tot aanplant. Het Agroforestry Netwerk Overijssel kan je helpen bij deze keuzes en een advies op maat geven.

Maar met enkel de aanplant zijn we er niet, want hoe zit het met onderhoud en beheer? Niet alleen de kennis over de juiste beheersmaatregelen, maar ook het extra arbeid is voor een boer een drempel om te starten met agroforestry. Vaak hebben boeren al voldoende werk op het bedrijf. Ook hierbij geldt dat de juist ontwerpkeuzes en bedrijfseconomische afwegingen belangrijk zijn bij aanplant.

In januari heeft Jacob Haalstra ons in het Online Café meegenomen in de verdienmodellen van agroforestry en manieren om onderhoud en beheer te financieren. Dit is nog eens terug te lezen op; Factsheet”De verdienmodellen van agroforestry” – Agroforestry Kennisbank Toch zijn de financieringsmogelijkheden ook verschillend per gebied en dus maatwerk. Voor meer informatie, neem gerust contact met ons op.

Coördinator Agroforestry Netwerk Overijssel
Janneke Paalhaar, (
06) 13 52 54 43