De Anna Paulownaboom voor boomteelt en agroforestry

De Paulowniaboom, ook wel Anna Palowna-, kiri- of keizersboom genoemd, kent negen verschillende soorten. De twee soorten die voornamelijk worden toegepast en beschreven zijn Paulownia tomentosa en Paulownia elongata. De boom is een van de snelst groeiende bomen en wordt gemiddeld 15 meter hoog.

De Anna Paulownaboom is een snelgroeiende boom die steeds populairder wordt als grondstof voor hout en biomassa, met toepassingen in onder meer de bouwsector. Voor boomteelt en agroforestry zijn verschillende soorten en hybriden beschikbaar.

Invasief gedrag

Uit de praktijk blijkt echter dat Paulownia tomentosa invasief gedrag kan vertonen. Grootschalige aanplant van een invasieve soort brengt risico’s met zich mee voor de natuur en telers. Om deze risico’s beter in kaart te brengen, wordt geadviseerd Bureau Risicobeoordeling en Onderzoek (BuRO) van de NVWA een risicoanalyse te laten uitvoeren voor alle Paulownia-soorten. Een dergelijke analyse biedt Nederland handvatten om zich voor te bereiden op een mogelijk EU-overleg over opname op de Europese Unielijst van invasieve soorten. Opname op deze lijst zou onder andere teelt- en handelsverboden inhouden.

Meer informatie

Meer details over de beleidsaanpak rond invasieve soorten en de bredere context van natuurbeleid zijn te vinden in de Verzamelbrief Natuur: Klik hier Het is belangrijk om een goede afweging te maken of de Paulownaboom interessant is voor uw Agroforestry systeem, en of deze wel of niet geschikt is gezien het risico op invasieve verspreiding. Meer informatie is te vinden in de volgende factsheet: klik hier