Factsheet 2. Agroforestry: Biodiversiteit vergroten, hoe doe ik dat? van de WUR

Biodiversiteit vergroten, hoe doe ik dat?
In een agroforestry-systeem wordt biodiversiteit deels ingepland door productieve landbouwgewassen te kiezen en de verspreiding van deze gewassen te bepalen. In het algemeen geldt dat; des te hoger de geplande biodiversiteit, des te hoger de natuurlijk aanwezige biodiversiteit.

We spreken over agroforestry als houtige, meerjarige gewassen (bomen en struiken) bewust worden gemengd met akkerbouw, groenteteelt of grasland, op hetzelfde perceel. De houtige gewassen kunnen voor meerdere doeleinden geplant worden, bijvoorbeeld voor de productie van fruit, noten, hout of houtige biomassa. Doordat er voor meerdere doeleinden geplant kan worden, bestaan er ook veel verschillende agroforestry-systemen: eigenlijk zijn de mogelijke combinaties oneindig. Houtige, meerjarige gewassen kunnen bijvoorbeeld in brede of smalle stroken geplant worden tussen stroken met verschillende akkerbouw- of groentegewassen.

Veeteelt met buitenloop

Een andere vorm van agroforestry is bijvoorbeeld veeteelt met buitenloop voor de dieren onder verspreid geplante bomen of struiken. Hierbij kan het gaan om zoogdieren, vogels, insecten en kruiden die aangetrokken worden tot het perceel. Door de biodiversiteit in de juiste compositie in te plannen met de juiste ruimtelijke inrichting op de juiste schaal, kunnen we ook de structurele en functionele biodiversiteit beïnvloeden.

Factsheet Agroforestry: Biodiversiteit vergroten, hoe doe ik dat?